MODE3

AKTUELLT

KALENDER

Under andra halvåret 2024 bedriver Mode3 validering av redan anställda för företaget Markservice Sthlm AB. Vi hjälper företagets anställda att skaffa sig papper på sin kompetens genom att validera dem för TCYK:s yrkesbevis 1, Skötsel och förvaltning av utemiljöer. Valideringen påbörjades i maj 24 och kommer fortsätta under hösten 24. All validering leds av bransch-godkända yrkesbedömare och OCN-bedömare godkända av Nordiskt Valideringsforum.    

September – oktober 24 fortsätter samarbetet med Järva stadsdel för att kompetensutveckla Järvavärdar. Under våren 24 ledde Mode3 en 4-veckors-utbildning där Järvavärdar fick validera och utbilda sig för moduler från TCYK:s introduktionsprogram Utemiljö BAS. Mellan 16 september och 16 oktober leder Mode3 del 2, fortsättnings-validering och -utbildning. Målet är att alla Järvavärdar ska skaffa sig kompetensintyg för de 16 moduler som ingår Utemiljö BAS. Igen, all validering och utbildning leds av bransch-godkända yrkesbedömare och OCN-bedömare godkända av Nordiskt Valideringsforum.  

1 januari 2025 kommer lagkrav på separatinsamling av textilier. Mode3 tar därför initiativ för att hjälpa allmännyttiga kommuner och bostadsföretag att rekrytera kompetens inom insamling och återbruk av textilier. Nordiska Textilakademin (NTA) och Sobona samarbetar för att skapa introduktionsprogram som beskriver grundläggande kunskaper och färdigheter inom yrkesområdena insamling, återvinning, reparation och remake. Mode3 samarbetar med Sobona och NTA för att utveckla modulariserade program liknande de vi redan arbetar med inom skötsel av utemiljöer och fastighetsskötsel.

I Stockholmsregionen initierar Mode3 utvecklingsprojekt Cirkulärvärdar i samarbete med Svenska med baby, kommunala bostadsföretag med flera för att skapa en nationell modell för kommuner och bostadsföretag. Modellen har två syften: a.) lösa behovet av kompetens inom separatinsamling och återbruk av textilier och b.) inkluderande tillväxt, hjälpa arbetsgivare att rekrytera från nya grupper.       

Till sist, under hösten 2024 jobbar vi oförtrutet vidare med BIU (Blekinge integrations- och utbildningscenter) för att skala upp validering och kompetensutveckling baserad på kvalitets- och relevans-säkrade system och metoder från bransch-valideringen.